Първото заседание на новото 45-о Народно събрание се провежда в момента в старата

...
Първото заседание на новото 45-о Народно събрание се провежда в момента в старата
Коментари Харесай

На сбогуване Борисов удари последен шамар на парламента

Първото заседание на новото 45-о Народно заседание се провежда в момента в остарялата постройка на Народното събрание на пл. „ Народно заседание “ № 2. Заседанието беше намерено от най-възрастния депутат - Мика Зайкова от " ИТН ". Първата й работа беше да направи поименна инспекция на депутатите, с цел да се обясни дали има кворум. Причината беше в неработещата система за електронна регистрация.

Кратко забавление измежду депутатските редици настъпи, когато Зайкова прочете неправилно едно от имената. " Какво се случва? ", запита объркана Зайкова. Един от сътрудниците й се притече на помощ.  " Моля за опрощение, имаше печатна неточност ", изясни сепнато краткотрайният ръководител на Народното събрание на сътрудниците си. Резултатът от инспекцията - кворумът беше налице. " Моля за усмивки и за наслада. Нека народът да види, че народните представители в 45-то Народно заседание са хора с положително въодушевление ", прикани Зайкова, последвана от аплодисментите на депутатите.

Оставката на Борисов

С бурни ръкопляскания пленарната зала посрещна известието на Зайкова, че държавното управление на Бойко Борисов е подало своята оставка.

Бившият министър председател не пожела да си направи труда даже в този момент да дойде в Народното събрание, което 4 години редовно пренебрегваше. Зайкова не се поколеба да изрази недоволството си от отсъствието му.  " Това или е позор, че не идват тук да си подадат оставката, или е неуважение към тази институция. Това е парламент ", ядосано съобщи Зайкова. Думите й провокираха нов гърмеж от овации. 

Самата оставка беше оповестена пред депутатите по най-формалния метод - с писмо. "... ръководеното от премиера Борисов държавно управление ще продължи да извършва функционалностите си до избирането на нов Министерски съвет и ще реализира последователност в ръководството ", написа в него.

" Срам и срам "

Честта да направи първото изказване се падна на Зайкова. " На 4 април нашият народ ни изпрати в тази зала с една, единствена поръка - смяна. Тази смяна, която ще извади България от всички последни места в Европейски Съюз. Защото аз и, надявам се вие, искаме да видим в очите на българите щастието от това да не сме най-бедни, да не сме най-нещастни и да не сме най-безпросветни ", сподели Зайкова. Тя подсети, че страната ни се е свлякла в международната ранглиста по качество на живота. " Това е позор и срам ", тъжно установи ръководителят. " Ние тук в действителност можем да създадем нещо доста значимо. Независимо от това, че сме разнообразни, че имаме разнообразни политически убеждения, мисля, че имаме една, единствена цел и това е просперитетът на България и нейното почтено място в Европейски Съюз. И аз съм сигурна, че всеки един от вас ще даде максимумът от своите познания и умения, с цел да реализираме тази цел. Мисля, че нашите предшественици са ни дали формулата за постигането на тази цел и тя е изписана на тази постройка - " Съединението прави силата " ", добави Зайкова.

След това народните представители поставиха и клетвата:  " Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се. " Същото направиха отдалечено и група депутати, които отсъстваха поради коронавирус. Сред тях беше и Слави Трифонов.

Президентът приказва

Тогава пристигна и редът на изказването на президента Румен Радев. Той беше посрещнат на трибуната с мощни ръкопляскания - доста по-различна конюнктура спрямо последното му слово в Народното събрание, когато депутатите от ГЕРБ демонстративно напуснаха залата.

Държавният глава прикани новите депутати да не се обезсърчават от неналичието си на парламентарен опит. " Избирателите поискаха нови хора. Избраха вас. Никой не е непогрешим. Но тези, които стартират политическото си занятие в този момент, имат късмет да запишат една красива глава в политическата си биография ", сподели Радев.

" Наследявате една институция в дълбока рецесия... Правният нихилизъм на 44-то Народно събрание доближи своя разцвет, когато болшинството реши да направи нова конституция. Благодаря на тези от вас, които стопираха това безумство ", разгласи президентът, след което последваха ръкопляскания. И продължи с косвени нападки към някогашните ръководещи от ГЕРБ: " На вас се пада задачата да възродите парламентаризма. Първият тест ще бъде възобновяване на действителния парламентарен надзор върху изпълнителната власт. Никой не може, и вие го знаете добре, да ви разменя и отдава чартърен. Вие носите свободната воля и доверието на хиляди гласоподаватели и не можете да бъдете крепостни на никой политически водач. "

Държавният глава беше безапелационен, че ръководещо болшинство не може да се реализира с безпринципна коалиция. По думите му Народното събрание би трябвало да предприеме незабавни дейности за промени в изборното законодателство - 100% машинен избор, видеонаблюдение, повече изборни секции и отдалечено гласоподаване за сънародниците ни в чужбина. Като приоритет уточни и " обезвреждане на задкулисието ".

Кой ще бъде министър председател

Темата кой ще бъде идващият министър-председател доминираше минутите преди откриването на съвещанието. Стана ясно, че поръчката на ГЕРБ да предложи някогашния външен министър Даниел Митов не се приема съществено от останалите политически сили. Иво Мирчев от „ Демократична България ” напряко дефинира кандидатурата му като " нелепа ".

От „ Изправи се! Мутри вън! “ считат, че формацията на Слави Трифонов " ИТН " би трябвало да излъчи министър председател. „ След 12 години издевателства над парламентаризма политическа партия ГЕРБ няма да получи никаква поддръжка, с изключение на своята лична “, разгласи депутатът от обединението Татяна Дончева, която ще бъде препоръчана за зам.-председател на Народното събрание.

На Българска социалистическа партия се видя необичайно, че партията на Слави Трифонов не взима отношение по главните политически тематики. " Засега „ ИТН “ е много безмълвен. Ще пристигна миг, която препоръчаната от нас поддръжка ще бъде добре пристигнала за тях ", съобщи соцдепутатът Кристиан Вигенин.

Самият Митов обаче съобщи пред медиите, че се усеща квалифициран за поста. " Аз съм от 20 години в политиката ", посочи като собствен актив номинираният за министър председател. От неговата партия ГЕРБ също не се усещат разколебани. " Ще поканим на съвещания политическите сили, които считаме, че може да ни поддържат. Предложили сме състав и конструкция на държавното управление, средносрочна и дълготрайна стратегия. Длъжни сме да поставим всички старания да поемем отговорност да бъдем първа политическа мощ ", разяснява депутатът от партията Тома Биков, цитиран БГНЕС.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР